Totul despre Retinol

Totul despre Retinol

Deși cu toții știm că retinolul este aliatul ideal împotriva ridurilor, a erupțiilor acneice și a tenului îmbătrânit prematur, este necesar să învățăm ce este retinolul, cum se folosește și ce măsuri de precauție trebuie să luam pentru a obține cele mai bune rezultate de la acest ingredient.

Pentru început, trebuie să lămurim faptul că retinolul nu este un ingredient de care să ne fie teamă, trebuie doar să ținem cont de câteva reguli simple de aplicare a acestuia, iar după doua, trei luni de aplicare, pregătește-te să fii uimită de rezultate.

Așadar, dacă te-ai gândit să introduci în rutina ta retinolul și nu știi cum, îți dorești să afli mai multe despre acest ingredient sau deja îl folosești, atunci articolul acesta este pentru tine. 

Ce este retinolul

Retinolul este un derivat de Vitamina A folosit pentru a rezolva diverse probleme ale tenului, riduri fine sau adânci, pori dilatați, acnee sau pete pigmentare. Substanțele derivate din Vitamina A, printre care și retinolul care este cel mai popular, formează o categorie de substanțe numită retinoizi. Deși mulți consideră retinolul ca fiind un ingredient cu rol de exfoliere a tenului, acesta are de fapt rol antioxidant asupra pielii.

Alți retinoizi (derivați de Vitamina A) pe lângă Retinol care se regăsesc des în cosmetice sunt: Retinaldehyde și Retinol Palmitate. 

Vitamina A nu acționează direct la nivelul pielii ci are nevoie de mai multe cicluri de metabolizare pentru a ajunge, într-un final, la acidul retinoic. Acidul Retinoic este de fapt forma pură de Vitamina A care are efecte transformatoare asupra pielii noastre. Retinolul aplicat pe piele se transformă în Retinaldehyde, care mai apoi se transformă în Acid Retinoic. 

Retinol  Retinaldehyde Acid retinoic

Practic, pentru ca retinoidul dintr-un produs cosmetic cumpărat să aibă efect, acesta trebuie să treacă prin etapa de transformare menționată mai sus. 

Ordinea retinoizilor în funcție de eficiență este:

  • Retinolul Palmitate este cel mai slab deoarece acesta trebuie să se transforme în Retinol apoi în Retinaldehyde și abia apoi în Acid Retinoic;
  • Urmează Retinolul;
  • Apoi Retinaldehyde;
  • Și mai apoi Acidul Retinoic (Tretinoidă) care este cel mai puternic retinoid.

Cu cât retinoidul pe care îl folosim are nevoie de mai puține etape de transformare, cu atât efectele acestuia vor fi mai vizibile într-un timp mai scurt.

Retinoizii pot fi găsiți în produse cu o concentrație între 0,1%-2%. Totuși, foarte puține produse au o concentrație mai mare de 1%, iar acelea care au, se pot achiziționa doar din afara Uniunii Europene unde limita legala este de 0.3%. 

În urma studiilor efectuate și a anilor în care retinoizii au fost folosiți de către femei și bărbați, s-a dovedit că o concentrație între 0,1%-1% este suficientă și benefică pentru ten, fără a-l supune la prea multe ”pericole”. 

Beneficiile Retinolului

Beneficiile se văd în funcție de consecvența aplicării și folosirea corectă a acestuia. Evident, dacă folosești un produs cu o concentrație de retinol de 1%, atunci efectele se vor observa mai repede decât dacă folosești produse cu concentrație de 0,3%. Însă este recomandat să începem prin folosirea unui retinoid slab, cu o concentrație mai mică, ca tenul să se obișnuiască cu Vitamina A pentru a nu irita pielea.

Așadar, retinolul ajută la:

  • Diminuarea ridurilor;
  • Ameliorarea eczemelor;
  • Estomparea petelor pigmentare;
  • Luptă împotriva acneei;
  • Îmbunătățirea aspectul întregului ten și minimizarea aspectului porilor.

Reglementări europene pentru retinoizi

Există noi reglementări (link document oficial https://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_199.pdf)  legate de folosirea retinoizilor în Europa.

Acestea au scopul de a micșora concentrația maximă admisă pentru ten de la 1% la 0,3%, deoarece s-a dovedit că europenii sunt expuși la concentrații mult prea mari de Vitamina A, media însumată a suplimentelor alimentare și a cosmeticelor ce conțin această vitamină.

Așadar, produsele cosmetice pentru ten și mâini vor avea o concentrație maximă admisă de retinoizi de 0,3%. Mai sunt câteva produse pentru care este interzis să conțină retinoizi și anume cremele cu protecție solară. 

Pentru o perioadă s-ar putea să mai găsiți pe piață produse care să conțină retinoizi în procent de 1% deoarece s-a oferit o perioadă de grație în care aceste produse să fie vândute. 

Câteva sfaturi atunci când începi să folosești retinolul:

1. Începe folosirea retinoizilor puțin câte puțin

Atunci când spunem ”puțin câte puțin”, ne referim la cantitatea aplicată pe ten, care trebuie să fie cât un bob de mazăre, cât de des aplicăm la început, dar și la concentrația de retinoizi pe care produsul o are.

Recomandat ar fi ca atunci când dorim să introducem retinoizii în rutina noastră de îngrijire, să alegem produse care au o concentrație cât mai mică. 

În acest fel tenul nostru se obișnuiește încet, încet cu retinoizii, iar riscul de iritație sau alte efecte adverse este mult mai scăzut.

2. Nu uita și de alte ingrediente de care pielea ta are nevoie

Pentru un efect excelent anti-îmbătrânire și un ten sănătos, retinolul se poate folosi împreună cu Niacinamida, Peptide, Ceramide și Centella Asiatica.

Ce să nu faci atunci când folosești retinoizi

  • Nu aplica retinoizii pe buze;
  • Nu te expune la soare pentru a încerca să te bronzezi atunci când ai folosit retinoizi pe ten sau corp;
  • Nu pot folosi retinoizi femeile însărcinate sau cele care alăptează deoarece este interzis să folosească produse pe bază de vitamina A.

Efecte secundare ale retinolului și retinoizilor

Cei care au folosit pentru prima oară retinol și alți retinoizi într-un mod greșit, s-au lovit de câteva efecte secundare:

  • Iritație la nivelul pielii;
  • Roșeață;
  • Uscăciune;
  • Mâncărime;
  • Sensibilitate crescută la razele solare;
  • Decojirea pielii.

Cum să alegi retinoidul potrivit pentru tine

a) Retinol Palmitate sau Retinol până la 0,1%

Acesta este unul dintre cei mai slabi retinoizi, are o concentrație de 0.1%. Este perfect pentru început, mai ales că în acest fel poți testa toleranța pielii la retinoizi. Poate fi folosit pe orice tip de ten.

b) Retinol 0,1%-0,3%

Acesta este potrivit pentru tenurile care prezintă deja semne de îmbătrânire, pete, pori dilatați, acnee, pete lăsate de acnee.

c) Retinol 0,5%-1%

Se poate folosi de asemenea pentru semnele de îmbătrânire, acnee, exces de sebum. Riscul de a-ți irita pielea este destul de mare dacă nu ai folosit înainte retinol cu o concentrație mai mică. 

Cum să îl introduci în rutina ta de îngrijire

Recomandăm introducerea graduală a produselor ce conțin retinoizi. În prima săptămână aplica-l o zi pe săptămână, a doua-a săptămână aplică-l doua zile pe săptămână, a treia săptămână aplică-l trei zile pe săptămână și tot așa până ajungi la folosirea zilnică. Se recomandă aplicarea retinoizilor exclusiv seara.

Exemplu de cum să îl introduci în rutina ta:

  • Începe prin a-ți curăța foarte bine tenul;
  • Folosește un toner pentru a restabili pH-ul pielii și a pregăti pielea pentru substanțele active. Așteaptă câteva minute pentru ca tenul tău să fie complet uscat. Aplică-l întotdeauna pe pielea uscată pentru a evita riscul de iritație.
  • Aplică o cantitate mică de retinol, un bob de mazăre pe toată fața. Tapotează delicat produsul pe ten și lasă-l să acționeze 20-30 de minute înainte de a aplica crema hidratantă;
  • Folosește o cremă intensiv hidratantă pentru a sigila substanța activă în piele și pentru a evita riscul de iritații;
  • Dimineața următoare nu uita să folosești o cremă cu factor de protecție solară, de preferat SPF 50.

 

Întrebări frecvente despre retinol

1. Este retinolul sigur pentru piele?

Da, retinolul este sigur pentru piele atât timp cât este folosit corect. Este cel mai eficient ingredient activ de până acum împotriva ridurilor și a acneei.

2. Dacă mă opresc din folosirea retinolului, tenul meu va reveni la condiția de dinainte?

Nu. Chiar dacă te oprești din folosirea retinolului, tenul tău va arăta la fel de tânăr și sănătos. Însă, pentru menținerea efectelor dorite, se recomandă folosirea retinolului până când esti obligată să oprești utilizarea acestuia: dacă vorbim despre o sarcină, spre exemplu.

3. La ce vârstă pot începe să folosesc retinol?

Se recomandă folosirea retinolului de la 25-30 de ani, pentru a evita îmbătrânirea prematură a tenului.

4. De ce unora le-a cauzat probleme retinolul?

Unele persoane au folosit o cantitatea prea mare de retinol, nu au ales concentrația potrivită pentru tenul lor, nu și-au pregătit corect tenul înainte de a îl aplica sau au combinat retinolul cu alte ingrediente active nepotrivite.

5. Cu ce ingrediente nu se ”împacă” retinolul sau alți retinoizi?

Retinolul nu trebuie combinat cu exfolianții AHA-BHA, vitamina C sau benzoyl peroxide.

6. Ce pot face dacă retinolul mi-a provocat o reacție alergică?

Dacă pielea ta devine roșie și începe să apară o usturime, ar fi bine să te oprești din a folosi retinolul pentru o perioadă. Dacă dorești să introduci din nou retinolul în rutina ta de îngrijire a pielii, încearcă să îl aplici mai rar pentru început și alege o concentrație mai mică.

7. În cât timp se vor vedea efectele retinolului sau a altor retinoizi?

Efectele apar după 2-3 luni. De aceea este important să fii consistent și perseverent în aplicarea retinoizilor.

Sfaturi

  • Nu uita să începi folosirea retinolului treptat;
  • După ce folosești retinolul seara, așteaptă 20-30 de minute înainte de a aplica crema hidratantă, pentru a spori eficacitatea acestuia;
  • Dacă tenul tău nu suportă retinolul, nu înseamnă că este ceva în neregulă. Fiecare ten este diferit, dacă ai un ten sensibil aplică o cremă hidratantă înainte și după retinol, pentru a minimiza riscul de iritație a pielii;
  • Secretul pentru o piele sănătoasă și tânără este folosirea retinolului seara și folosirea unei creme cu factor de protecție solară în timpul zilei.

Concluzii

Retinoizii și retinolul, în special, sunt cele mai recomandate ingrediente pentru persoanele care se apropie de vârsta de 30 de ani. Regula este ca atunci când începi să le folosești, să alegi produsele care au concentrații mai mici (între 0,1%-0,3%).

Dacă consideri că nu te descurci în alegerea cosmeticelor potrivite pentru tine, nu ezita să discuți cu medicul tău dermatolog despre retinoizi și efectele acestora asupra pielii tale.


Ai întrebări?